Travelwire


Dag 10: Trinity Island

Zaterdag 18 maart

Vanmorgen komen we aan bij Trinity Island, waar veel ijsbergen door de stroming in een nauw kanaal gedreven worden. “The iceberg graveyard.” Met de zodiaks en de sloep zullen we een rondvaart krijgen. We worden in een vroege en late groep verdeeld. Ik ga met de eerste groep op pad, hoewel het weer er niet zo goed uitziet. Maar dat kan snel veranderen, zowel ten goede als ten kwade. Mijn camera zal wel weer een zware dag krijgen. Ik mag bij Jan en Jeen in de Zodiak. Jan is vandaag opnieuw grootvader geworden, een tweede kleinzoon is geboren. Gefeliciteerd! Het is dus dubbel feest vandaag, want van de bemanning is Conrad jarig.

We varen eerst naar een groep Pelsrobben, die dichtbij de ankerplaats van de Europa zitten. Verderop zitten er nog meer en daar zien we ook Weddelzeehonden en Zeeluipaarden.

Vervolgens passeren we ijsbergen in de meest fantastische vormen en met de prachtigste kleuren, variërend van groen tot paarsblauw, met wit en soms zwart daar nog bij. Dat zwarte is volgens mij vulkanische as, die op een gletsjer is neergeslagen, uit verre oorden in verre tijden.

We varen verder, gaan om een hoekje en komen onder een gletsjerwand, die in de vorm van een natuurlijke boog is ingezakt. Smeltwater vormt hier een waterval. Op een ijsschots ligt een Zeeluipaard te slapen. Het beest is niet bereid echt wakker te worden. De doorgang tussen de ijsbergen, waar wij zojuist doorgevaren zijn, schuift achter ons dicht en we gaan snel via een andere route er vandoor. De sloep heeft een hele fotosessie kunnen maken, dat is voor ons niet weggelegd.

In de baai teruggekomen, blijkt er ver weg een Bultrug te zwemmen. Te ver weg. We gaan aan boord, het middageten wacht. Bovendien is de was gedaan. Zelf heb ik alles in ene ronde terug, maar er zijn ook mensen die langer moeten wachten en enkelen moeten zelfs het één en ander missen: kwijtgeraakt! Het dagboek moet worden bijgehouden, ik klets wat in het dekhuis en ik schrijf twee brieven, na het avondeten volgen er nog twee. En dan is het alweer tijd om naar bed te gaan.