Travelwire


Dag 14/15: Elephant Island - naar South Georgia

Woensdag 22 maart

Van deze dag weet ik me twee dagen later bar weinig te herinneren. Een kleine poging: 's morgens liggen we 'onder stoom' voor Elephant Island, waar Shackleton zijn mannen aan de noordzijde achterliet. Wij liggen beschut aan de zuidzijde. EÚn van de ankers hield het niet, vandaar dat de motor het nu op moet lossen, om afdrijven te voorkomen. Intussen wordt de gaffel weer op z'n plek gezet en kunnen wij de omgeving in ons opnemen en fotograferen. Voor velen is het bijna een bedevaartsoord, vanwege het verhaal van Shackleton. Het ziet er inderdaad wel indrukwekkend uit. Een ijswand reikt tot aan de zee, op andere plaatsen een strandje, zwarte bergen daarachter. Albert Beintema heeft hier onderzoek aan pingu´ns verricht. Zie zijn boek ôIn de voetsporen van Shackletonö.

Er wordt een Bultrug gezien op het moment dat we bij Elephant Island wegvaren, vrij ver bij ons vandaan. Tijdens het uitzien naar deze walvis, op het voordek, zie ik twee pingu´ns opduiken naast het schip: Chinstraps! Een bijzondere waarneming, want de Stormbandpingu´n heb ik tot nog toe niet gezien en ik begin aan te voelen dat ik die niet meer tegen zal komen tijdens deze reis. Intussen vervaagt achter ons Antarctica steeds meer: op pad naar South Georgia. Een laatste blik op het laatste continent dat ik nog niet bezocht had - een waardige afsluiting. Voor mij is de lol er dan helaas al gauw af. Bwurrk!

Donderdag 23 maart

De deining is vrij gelijkmatig. Vandaag heb ik voor het eerst de ervaring dat ik minder snel zeeziek ben. Tenminste, ik heb een rustige dag. Het is echter heel mistig buiten. Af en toe duikt er iets op uit de mist, naast de constant aanwezige Kaapse Stormvogels. Het zijn de bekende soorten. Maar ook twee vrij forse pingu´ns, die ik niet weet te identificeren. Bijzonder is de grote groep van 250 tot 300 Antarctische Prions! Mark had vanmorgen ook al een groep, iets kleiner dan deze.

Tegen het middaguur duiken er twee Southern Bottlenose Whales op. Ik krijg alleen de rugvin op de foto. Een nieuwe vogelsoort is de Roetkopalbatros. Wat een mooie vogel! Vandaag kan ik weer achter de laptop van Melchior, zodat ik prima aan mijn foto's kan werken. Verder heb ik nog wat in het boek van Beintema zitten lezen. We hebben late wacht - in het donker sturen en na afloop een Jńgermeistertje; voor het slapen gaan is dat wel heel lekker.