Travelwire


Dag 44: Naar Kaapstad II

Vrijdag 21 april

De golven rollen soms zelfs over het hoge achterdek, bijna twee meter boven het maindeck. De wind giert langs masten, zeilen en touwwerk. Er zijn al zeilen ingenomen. Ik durf niet meer met mijn camera op het dek te komen, want je loopt zomaar door een zeetje en daar kan dat ding slecht tegen. Als Grahame deze woelige morgen op het maindeck wordt gegrepen door een dwarsscheepse golf, van de been gaat en met zijn hoofd tegen de reling slaat, is de ernst van dergelijk watergeweld ons wel duidelijk. De ‘sewing machine’ moet nu zelf met z’n topzeil onder de naaimachine. Met een paar hechtingen in zijn scalp belandt hij in zijn kooi. Gelukkig is hij bij het middageten al weer paraat.

Intussen heeft de bemanning maatregelen genomen: een net aan bakboord, touwen over het dek (zodat je je kan vasthouden) en zelfs worden alle deuren waterdicht afgesloten. Als je op het dek wilt staan, moet je via de stuurhut naar buiten en daar wordt meteen gecontroleerd of je wel een harnas om hebt. Het is op het achterdek wel een spectaculair gezicht, maar het is er ook erg nat vanwege regen en overspattend water.
Ik voel me nèt niet zeeziek, maar ben niet echt vrij van dat beroerde gevoel. Achter de computer van Melchior zoek ik vijf foto’s uit voor de fotowedstrijd. Aangezien ik veel foto’s heb, ben ik daar tot na twaalven mee bezig. Het is moeilijk om uit de beste foto’s de allermooiste te kiezen.

De middag gebruik ik voornamelijk om wat bij te slapen. Ik moest er vannacht om 4.00 uur uit en was daarom eerder naar bed gegaan. Maar mijn hutgenoten, allen van de Blauwe Wacht, maakten veel herrie toen ze na middernacht binnen kwamen zetten. Hardop praten, licht aan, slaande toiletdeur. En eentje presteerde het om nog een uurtje later te komen dan de anderen, maar met dezelfde hoeveelheid herrie. Ik ben daarom vanmorgen ook maar eens niet zachtjes te werk gegaan. Eens kijken of dat werkt. Al met al had ik dus wel zin in een middagnopje.
’s Middags voeg ik mij om een uur of zes bij m’n vrienden in het dekhuis en dan is het al snel etenstijd, gevolgd door borreltijd en bedtijd.