Travelwire


Dag 2: Praia da Vitoria

Zondag 17 oktober

s Morgens wordt er eerst maar eens lekker uitgeslapen. Om 9.30 uur ga ik aan het ontbijt beginnen, daarna wil ik nog een stukje lopen naar de haven van Praia, niet ver van het hotel af, zon tien minuten slechts. De wandeling voert langs een klein meertje in de weilanden, tegenover de huizen aan de rand van de stad. De haven heeft veel jachtjes, maar er is iets verder naar het noorden een muur en daarachter ligt een aardig strandje. Ik blijf er een poosje kijken.
Wat vogels betreft heb ik inmiddels de Huismus, Spreeuw, Kanarie, Geelpootmeeuw, Merel, Houtduif en Buizerd gezien. Die Buizerd is een ondersoort, de rothschildi; 1 ex. dichtbij en 3 ex. ver weg (bij Lajes), later vliegt er een erg licht exemplaar over mn hoofd. Twee Muskuseenden in het vijvertje zijn niet serieus te nemen. Kanaries zitten er in ieder geval in overvloed. Enkele Grote Gele Kwikstaartjes zijn ook al van een ondersoort, maar veel verschil kan ik niet zien. Roodborst, Zwartkop, Post-/Rotsduif, Putter, Visdief en Kuhls Pijlstormvogel behoren tot de buit. De Pijlstormvogels zitten aanvankelijk ver weg (zon 60 ex.), maar niet lang daarna zie ik een groep van 30 exemplaren veel dichterbij. Enkele vogels komen prima in beeld en zijn goed te bekijken.
Daarna loop ik de heuvel op aan de noordoostkant van het stadje, richting Ponta da M Merenda. Bij het uitzichtpunt zie ik zoogdieren uit het water omhoog komen. Walvissen of dolfijnen? Zelfs om dit te bepalen is de afstand te groot, ze zitten in de schimmige verte. Ik loop nog wat verder door typisch Azorische veldjes, met muren van gestapelde lavastenen, langs twee schichtige paarden. Zodra ik het gras betreed, schieten er drie Kwartels voor mn voeten weg, en later nog twee. Ik ontdek hier de prachtige rotswand van Baia do Zimbral. Dan ga ik weer terug.

In de haven zwemt bij terugkeer een zee-eend, volgens mij een wijfje Brilzee-eend! Maar ik sta nog op de helling, moet nog afdalen en het beest zwemt vrij snel van mij af. Op deze afstand ben ik niet zeker. Beneden gekomen blijkt zij een grote boog gemaakt te hebben en nu in de buurt van een marineschip te zwemmen. Ik probeer nog dichterbij te komen, maar mag natuurlijk niet langs de wachtpost, hoewel ik dat nog wel probeer. De eend verdwijnt tussen wal en schip en komt niet meer tevoorschijn.
Ik wandel de stad door. t Is even zoeken, maar ik kom weer netjes terug in Hotel Branco. Ik ben bezweet en moe: eerst maar een poosje rusten, dan een douche, daarna twee koeken en een preek van ds. J. Veenendaal over Jeremia 31:9. Het blijkt een avond te zijn voor de Mbuma-zending. Tijdens de preek eet ik nog maar een keer twee koeken.
Na de middagpreek ga ik weer terug naar het haventje. De zee-eend zit er nog, maar meer dan een verre glimp krijg ik er niet van te zien. Bij het plasje zitten echter een Blauwe Reiger en een Waterhoen. En over zee vliegen twee Kokmeeuwen, naast het gebruikelijke spul als Geelpootmeeuw, Visdief en Kuhls Pijlstormvogel.

Ik maak er een fikse wandeling van, richting Cabo da Praia, onder langs de golfbrekers. Het levert niks op, dan alleen maar zere voeten. Langs de weg, die een stuk hoger ligt dan de waterlijn, loop ik terug. Aangezien de honger me toch te sterk wordt, besluit ik in Praia te gaan eten. Eerst wordt mij brood voorgezet, maar ik raak het met geen vinger aan. Ik bestel Bacalhau Mourisco (kabeljauw dus). Het druipt van het olijvenvet en is niet lekker, te snottig. Helaas. Ik ben benieuwd hoe mijn maag-darmkanaal gaat reageren. De Erdinger Witbier was uitstekend en daar heb ik dan toch geen spijt van. Op de rekening staan inderdaad brood, boter, kaas en jam vermeld! Maar ik laat me niet afzetten, dus haal dat er maar meteen weer vanaf. Ik had er niet om gevraagd en er ook niet van gegeten. Men ziet het redelijke daarvan in en de rekening wordt alweer wat minder ondraaglijk. Want goedkoop is het hier allerminst.
Op de terugweg zie ik vleermuizen, en het is een fijn gevoel om te weten dat het endemen zijn. Maar de soortnaam is mij niet bekend, het zijn per slot van rekening geen vogels.
In de hotelkamer luister ik naar een preek van ds. P. Beekhuis over 1 Koningen 18:21. Na de preek ga ik slapen. Tenminste, dat dacht ik. Maar ik wordt om 23.00 uur wakker van toeterende autos, die een paar keer luid pepperend langs komen karren. Er worden zelfs vuurpijlen afgeschoten! Zouden ze de WK gewonnen hebben of zo?