Travelwire

Mosteiros, een vriendelijk dorpje aan de westkust.

Dag 6: Ponta Delgada (Mosteiros - Sete Cidades) - Praia da Vitoria

Donderdag 21 oktober

Mijn voeten zijn echter lek en s nachts ben ik aan de diarree. Met dank aan de tonijnpizza. Terug in de kamer druk ik meteen het alarmknopje van mn horloge in. Zodoende slaap ik de volgende morgen lekker uit. s Morgens loop ik om 10.00 uur naar de receptie. Ik zet er mijn tas weg in een daartoe bestemde afgesloten ruimte en ga daarna bekijken wat ik met de rest van mn dag ga doen.
Wat is er nog mogelijk? Om 10.40 uur gaat er een bus naar Mosteiros, een kustplaatsje ten noordwesten van Ponta Delgada. Die moet ik straks hebben. En dus is er nog wat tijd over voor iets anders. Bij de Tourist Information vertellen ze me dat ik om de hoek gratis internettoegang heb. Maar je moet er wel achter in de rij aansluiten. Dat schiet niet op. Na een colaatje ga ik naar de bus die staat er zelfs al!

t Is nog een flinke rit. Maar als ik in Mosteiros aankom, blijkt dat het de moeite waard is. Enorme golven beuken de kust en zonder twijfelen knal ik er zo een rolletje op vol. Buiten de honderden Kuhls Pijlstormvogels is er vrij weinig te zien. Wat Steenlopers en Geelpootmeeuwen, een enkele Visdief. Onderweg naar Mosteiros zag ik nog een Buizerd. Ik loop het dorpje in, schilderachtig en toeristisch, maar zonder toeristen. Heel mooi. Een oud mannetje met mummelmondje laat zich graag op de foto zetten.

Bij de kerk kan ik een taxi charteren, wordt me verteld. Ik wil toch nog een keer naar het echte Sete Cidades. De taxichauffeur is in gesprek met een man die achter in de bak van zijn pick-up viskisten heeft staan, zo te ruiken. Hij knoopt graag een praatje met me aan. Als ik hem vertel dat ik uit een vissersdorpje aan de Noordzee kom, springt hij enthousiast uit zijn auto en laat mij de vis zien. Makreel, boca en nog wat spul.

De taxichauffeur wil mij wel wegbrengen, maar voor Vista Rei heeft hij geen tijd. Helaas dan, maar bij dit weertype is het wellicht niet interessant ook. Als ik later zware regenbuien over en langs mij heen zie gaan, ben ik blij dat ik er daar niet ben uitgestapt. Ik stap nu uit op de brug tussen de twee meren, Lagoa Verde en Lagoa Azul. In een boom aan de waterkant van Lagoa Verde staat een Blauwe Reiger. Er zwemt een tiental Meerkoeten op Lagoa Azul en een stukje verderop komt er nog een Kleine Zilverreiger langsvliegen. Roodborstje, Goudhaantje, Grote Gele Kwikstaart, Zwartkop, Spreeuw, Huismus, Vink en Kanarie zijn natuurlijk ook met goede aantallen van de partij. Ik ga eten, maar het restaurant is niet open. Gelukkig is er niet veel verder wel eentje bezig om geld te verdienen: de spaarzame toeristen hebben zich hier verzameld en het eten blijkt er goed en goedkoop. Patat, rijst, een omelet en kipachtig vlees, gecompleteerd met een biertje, kost hier 8,95. Het valt me dik mee. En dat was het dan wat So Miguel betreft wel zon beetje.

De bus gaat om 16.25 uur, het is nu 15.00 uur. Dus ik moet hier nog anderhalf uur zitten. Hoe krijg ik dat vol? Ik ga nog graag wat wandelen, maar mijn voeten protesteren nu al weer luidkeels, niet zo fijn dus. In het bushokje ga ik een preek beluisteren van ds. Slagboom. Als ik de psalmen doorspoel, kan dat mooi voor de bus komt. Als de preek afgelopen is en de slotzang gezongen wordt, komt de bus. Hij rijdt helemaal om, via Varzao, we moeten nog overstappen ook! Onderweg zie ik diverse Buizerds, die is niet zeldzaam hier. In Ponta Delgada zie ik de Kleine Zilverreiger weer terug. Na een Geelpootmeeuw op de foto gezet te hebben, ga ik nog wat internetten. Veel tijd heb ik er niet voor, ik wil wel op tijd op het vliegveld zijn. Dan neem ik om 18.10 uur een taxi die mij via het Pousada do Juventude naar het vliegveld bij Relva brengt. Om 18.30 uur wil ik uiterlijk op het vliegveld zijn, dat lukt me dus wel.

Om 19.20 gaat het vliegtuig van Sata Airlines met elf passagiers aan boord terug naar Terceira, waar we om 20.00 uur zullen landen. Maar dat blijkt eerder te zijn. Om 20.06 uur val ik met blote voeten op het bed in kamer 309 van hotel Branco, dezelfde dus als die ik eerst had. Ditmaal heb ik me wel door een taxi naar Praia da Vitoria laten brengen, hoewel dat 6,- kostte. Ik houd het voor vandaag voor gezien. Na mijn planning voor morgen gemaakt te hebben, zet ik mijn wekker op 7.00 uur. Ik wil ten eerste nog een kijkje nemen in de haven van Praia, dan naar Biscoitos (met de bus), om 7.50 uur. Vervolgens zal ik met een taxi de kust volgen van Biscoitos naar Angra. Tenslotte neem ik een bus van Angra naar Praia, waar ik mijn spullen op zal halen. En dan is alles voorbij. Met de bus naar Lajes, uiterlijk om 19.15 uur.

Nog wat plaatjes van Mosteiros.