Travelwire


Dag 1: Amsterdam - Rio de Janeiro

Maandag 25 juli

Om 5.15 uur op Schiphol zijn. Leuke opdracht om de week mee te beginnen. Er zijn weinig bazen die de handen van hun werknemers daarvoor op elkaar zullen kunnen krijgen. Maar... dit is niet voor een baas, het is VAKANTIE! Het lukt me desondanks maar net. Om 5.20 uur staat de groep gereed als ik binnen kom stappen. Dirk-Jan Schipper, de reisleider, zit al in Rio de Janeiro bij Fernando en Janneke Galvão-Hulst. We checken in, inclusief de extra tas met kinderkleding voor de straatkinderen. Er staat op dit vroege uur een enorme rij bij de douane. Nadat we onze bagage kwijt zijn kunnen ons daarbij aansluiten. Ik zie dat de tijd al wat gaat dringen en neem een sluipweggetje om eerder langs de paspoortcontrole te zijn: ik moet nog Amerikaanse dollars opnemen ($ 450,-). Het komt allemaal prima uit: als ik eindelijk mijn dollars heb, is de groep ook door de controle. We mogen nog flink doorstappen, er wordt al wat omgeroepen. Maar 'boarding' is nog geen 'final call', dus het komt wel in orde.

Het vliegtuig vertrekt om 7.15 uur. Na 2½ uur vliegen zijn we in Lissabon, waar we ons alweer moeten haasten, en nu serieus, om de aansluitende vlucht te halen. Gelukkig is er een airportdame die mensen voor Rio uit de rij plukt om ze versneld langs de douane te laten gaan. In het vliegtuig heb ik geen goede plek, de oplossing wordt aangedragen door Jessica en Miranda: zij zijn bereid om van plek te wisselen, waardoor zij met hun korte beentjes ineens veel krapper komen te zitten, terwijl ik mijn lange stelten compleet kan strekken. Als er toch eens geen nooduitgang was... Wim Pekaar zit naast me - prima geregeld zo. TAP is wat traag en karig met de natjes en droogjes, maar de stoelen zijn goed. Ik zit al snel wat te dommelen, ben gelukkig wel steeds paraat als er wat rondgebracht wordt. Saai, maar noodzakelijk. We vliegen negen uur en voor Rio geldt een tijdsverschil van vijf uur met Nederland. Heel bijzonder is het om te merken dat we op een gegeven moment boven het noordelijk deel van Brazilië vliegen, maar dat we nog wel ruim twee uur moeten vliegen voor we bij Rio de Janeiro zijn. Uhm... Was dat nou niet zo ongeveer dezelfde tijd als van Amsterdam naar Lissabon?! Er volgen nog wel twee heel mooie uurtjes, want het landschap onder ons is af en toe adembenemend mooi. Daar zorgen met name de prachtige wolkenformaties voor:

We landen zo ongeveer om 15.40 uur Rio-tijd. Uiteraard duurt het dan nog wel even voor je de pakken en zakken bijeen hebt geraapt en de douane gepasseerd bent. Maar als we uiteindelijk naar buiten stappen is daar Dirk-Jan, met Fernando en zijn twee dochtertjes Hadassa en Christy. De huurauto wordt geregeld via Avis, een Fiat Palio Station en een Chevrolet Classic (een flinke Opel Corsa). Beide auto's ontlopen elkaar qua ruimte niet veel, de Fiat kan lekker wat bagage vervoeren. We hebben goed de ruimte, al kan ik me voorstellen dat de drie personen die achterin de Fiat zitten daar anders over denken. Achter Fernando aan scheuren we door Rio de Janeiro, op weg naar Janneke. Wat een verkeer! Dirk-Jan en Wim hebben moeite om Fernando, die zichzelf geprezen had om zijn rustige rijstijl, bij te houden. Maar we komen er wonder boven wonder zonder kleerscheuren of blikschade. Bij Fernando en Janneke thuis zullen we tot woensdagmorgen logeren - ze zijn het wel gewend om groepen Nederlanders (onder andere van Avanta) te herbergen, maar ik vind het héél gastvrij! De kinderen slapen bij papa en mama op de kamer, zodat hun kamer vrij is voor ons. Verder kunnen we zo'n beetje overal in hun huis terecht. De meesten slapen op het balkon, de temperatuur is prima en er is een afdakje boven. We eten eerst nog een overheerlijke pizza. Van de vier supergrote pizza's eten we er nog geen drie op. Daarna liggen we al gauw plat. En dat is zeker niet de schuld van de pizza's...