Travelwire


Reisverslag Iran

Voorwoord

In de zomer van 2005 maakte ik maar liefst twee verre reizen. Dat is wel wat veel, maar de reis naar Iran zou oorspronkelijk krap twee weken duren, wat ik aan de korte kant vond. Het is uiteindelijk (volgens plan, gelukkig) iets langer geworden: van 2 t/m 16 juli was ik 'onderweg'.
Iran is een erg interessant land, zeker met al die politieke spanningen van tegenwoordig. Het volk is heel anders dan wij hier denken en in de kranten lezen! Het zijn absoluut vriendelijke mensen, die zuchten onder de druk van hun regering. We hebben verschillende keren gehoord dat men bang is voor een burgeroorlog. Hoewel we natuurlijk ook aanhangers van Ahmadinejad zijn tegengekomen, waren er veel mensen die openlijk twijfelden aan de uitslag van de verkiezingen: ďAhmadinejad? Wie is dat dan? Wie is dat?! Wij kennen hem niet eens. En toch is hij gekozen. Hoe kan dat?Ē Ahmadinejad is bezig om Iran te isoleren, zodat de geestelijkheid haar greep op de bevolking, die ondanks alle repressie aan het verslappen is, weer versterken kan.
Naast de politiek is ook de rijke geschiedenis van het land een interessant gegeven. De Perzen! Hoewel het alleen maar vervallen restanten zijn die van hun voormalige grootheid getuigen, zijn zelfs deze restanten al voldoende om met groot respect te zien op de macht en rijkdom van dit volk. Qua architectuur zijn de vele moskeeŽn het waard om te bezichtigen, een deel daarvan in ieder geval.
Gezien het klimaat was de natuur niet op z'n best; voor de specialist juist daardoor heel spannend, maar voor de gewone reiziger was het een kale boel.
Enfin, het komt uit het reisverslag wel naar voren. Veel leesplezier toegewenst!