Travelwire


Dag 7: Shiraz - Yazd

Donderdag 7 juli

's Morgens om 6.00 uur gaan we alweer naar het busstation. Helaas is de bus vol. Dan maar een indirecte verbinding naar Abadeh. Dat pakt goed uit. In Abadeh kunnen we vanaf het busstation onder begeleiding van een Iraanse medereiziger in een restaurantje anderhalve straat verderop snel een maaltijd naar binnen werken. Omdat hij ons de weg wijst en vertaalt wat wij willen bestellen - veel variatie is er overigens niet, maar 't is goed te eten - zijn we precies op tijd klaar voor het tweede traject. Deze pauze pakt de chauffeur van de directe bus ook, dus zijn we niks later dan anders in Yazd.

Een 'dustdevil', een mini-tornado.

Overigens is het een heel mooie rit door de bergen en over een hoogvlakte. In Yazd bezoeken we 's middags nog heel wat moois. We zitten in Hotel Amir Chakhmagh, vlakbij de Amir Chakhmagh Moskee en het prachtige plein. We bezoeken de Jamehmoskee (Vrijdagmoskee), waar we een geweldig goede uitleg krijgen tijdens een rondleiding door een student, die in de moskee helpt. Bijzonder gastvrij. Sommige decoraties blijken 'niets minder' te zijn dan gestileerde namen van Allah, Mohammed en Ali.

We lopen daarna door de oude lemen stad, ook al een mooie ervaring. Met de taxi gaan we terug naar het hotel. Om te gaan eten maken we weer een lange wandeling, want er is nergens een restaurant of MacDonalds-lookalike te ontdekken. Tenslotte kunnen we toch een kebabtentje induiken, waarna we weer teruglopen. De Amir Chakhmagh Madrassah is prachtig verlicht en op het grasveld wordt thee uitgedeeld. Met behulp van het statief van Jan kunnen we wat bewegingsvrije foto's maken. Dan is het internetcafé aan de beurt. Helaas heb ik al meteen een probleem: mijn provider wordt geblokkeerd, zodat ik geen webmail kan lezen. Het mannetje van het internetcafé probeert wat, maar verzucht dan: “This is Iran!”, met een gezicht waarop te lezen valt: hopeloos. Er is gelukkig nog genoeg te surfen, waarbij ik ontdek dat er vandaag weer aanslagen gepleegd zijn, ditmaal in het Londense openbaar vervoer. Vreselijk. Ik hoor er in Iran verder nog niemand over, maar je kunt gerust aannemen dat de moslims hier er niet achter staan. Bedtijd.