Travelwire

Esfahan!

Dag 9 en 10: Yazd - Esfahan

Zaterdag 9 juli

We gaan Yazd verlaten. Esfahan moet de mooiste en meest toeristische stad zijn van Iran. We zijn benieuwd. De bus is fantastisch, een prima temperatuur. Maar hij rijdt wel erg langzaam, vanwege strenge snelheidscontroles.
Het hotel in Esfahan is ook heel goed. Hier kunnen we het wel tot woensdag uithouden. We lopen s middags de stad in en bezoeken de bazar, na een goed maal in Bastani Restaurant. Als snel heb ik een kleedje te pakken, dat aanvankelijk 27,- moest kosten maar kon worden meegenomen voor 18,- (IR 190.000). Ook anderen blijken tot kooplust aangezet te zijn, maar niemand maakt het zo bont als Jan. Hij wil een prachtig tapijt wel graag hebben, het kost echter veel te veel en Jan biedt er natuurlijk veel te weinig voor. De prijs zakt na stevig onderhandelen met 150,- en Jan stijgt intussen 50,-, maar het verschil blijft gigantisch en de koop gaat tenslotte dus niet door.

We lopen nogmaals langs het Imamplein, n van de grootste pleinen ter wereld. De sfeer is er prima, heel open en vrijer dan elders in Iran. We doen schoenen en kousen uit en stappen in de vijver. Lekker koel!

Het plein stroomt vol met Iranirs, het is er druk en gezellig. Mensen willen graag met mij op de foto, bijvoorbeeld een lerares Engels met moeder en tante (?) uit Teheran. We hebben een leuk gesprekje en zetten elkaar op de foto.

Na een lange, prachtige avond gaan we dan toch terug naar ons hotel. Onderweg raken we in een soort demonstratie verzeild. Niet direct de beste plaats om te zijn, zoiets kan echt link worden. Maar ook hier vragen de mensen of ik met ze op de foto wil.
In het hotel ontmoeten we een 21-jarig meisje uit Antwerpen, die alleen en op de bonnefooi door het Midden Oosten reist. Ze heeft hele verhalen en al gauw blijkt dat ze al heel veel alleen gereisd heeft, onder andere door India, Pakistan, Afghanistan en Somali. Ze staat haar mannetje wel; of het ook verantwoord is, das een andere vraag!

Zondag 10 juli

Rustdag in Esfahan. We gaan naar de Vank-kerk, maar er blijkt geen dienst te zijn. Zo komen we bij de mis terecht in de Armeense Mariakerk. In het hotel hebben we preeklezing over Danil 2:22-23. s Avonds over Danil 6. Toepasselijke bijbelgedeelten in dit land!