Travelwire


Dag 11a: Esfahan

Maandag 11 juli

We krijgen op deze dag een rondleiding van Jan door Esfahan. De precieze route weet ik niet meer. Wel zie ik op mijn foto's dat we eerst een sarcofaag bezichtigen en langs een moskee lopen die in de stijgers staat, wat wel nodig is ook. Er hangen driehoekige zwarte vlaggen uit. Een handwerksman slaat op een stempelkussen en brengt zo nauwkeurig inkt of verf aan op een van tevoren getekend patroon.

We lopen wat door de straten van Esfahan, nemen een frisdrankje en komen na een uur bij de Jameh Moskee aan. We trekken er een uur voor uit om dit prachtige bouwwerk te bekijken. Welkom in 800 jaar islamitische bouwkunst! Het is de grootste moskee van Iran, meer dan 20.000 vierkante meter, en je weet gewoon niet waar je kijken moet van alle architectonische schoonheid.

In het midden van het grote plein is een fontein, de reisgids vertelt me dat dit een Kašba-simulator is, waar pelgrims die naar Mekka gaan hun rituelen kunnen oefenen.

De grootste schat van de moskee bevindt zich aan de oostzijde van het plein, waar we de Sultan Uljaitu Niche bezichtigen. Een rijk gedecoreerde mihrab, helaas juist in restauratie, is de trots van de moskee.

Als we zo'n beetje zijn uitgekeken lopen we 20 minuten door de bazar. We hebben veel bekijks en er is veel te bekijken. Onder andere een Kortteenleeuwerik in een kooitje!

Na wat omzwervingen, onder andere langs een overdekte tombe van een of andere belangrijke heerser, bereiken we het hotel. Tijd voor de siŽsta, waar we ons steeds aan houden. Zoiets gaat vanzelf, het is buiten gewoonweg niet uit te houden op het heetst van de dag. En de rust hebben we echt nodig.