Travelwire

Burgerpaleis in Kashan

Dag 13: Esfahan - Kashan

Woensdag 13 juli

Twee zwaarbeladen vehikels scheuren ’s morgens door Esfahan om ons naar het busstation te brengen. De bus naar Kashan rijdt met een flinke vaart door de zoutwoestijn. Af en toe passeren we wat legeropstellingen, vermoedelijk is hier één of andere Iraanse kernreactor in de buurt. We zijn prachtig op tijd in de stad, waar we twee overnachtingen hebben gepland. Dat komt goed uit, want nu kunnen we mooi nog wat bezienswaardigheden bezoeken.

Kashan is een erg oude oasestad. De heldere, droge lucht maakt het een ideale plaats voor astronomen. Het verhaal gaat, dat vanuit deze stad de ‘Wijzen uit het Oosten’ vertrokken, nadat ze een ster gezien hadden die naar hun mening moest wijzen op de geboorte van een machtige koning. Omdat lang geleden Bileam, afkomstig uit deze omgeving, geprofeteerd had van een “Ster uit Jacob”, verkeerden zij in de veronderstelling dat in de Davidsstad Jeruzalem een bijzonder machtig heerser geboren moest zijn. Ze gingen met geschenken naar deze stad, maar daar wist men niets van een koningskind, dat geboren was. De Schriftgeleerden lichtten de Wijzen in over de juiste geboorteplaats van de Messias, Bethlehem. Daar vonden zij inderdaad het Kindje Jezus, aanbaden Hem, gaven geschenken en vertrokken weer naar hun eigen land.
Bij restaurant Delpazir krijgen we ruzie met de chauffeur van de taxi, omdat hij meer vraagt dan hij vroeg. Dat krijgt hij simpelweg niet, wij gaan er van uit dat prijsafspraken nagekomen behoren te worden. Daar is hij nogal boos over, maar in het restaurant weten ze wel hoe ze hem weg moeten krijgen. Delpazir wordt gerund door een Engelse dame, Jane, die met Reza getrouwd is en zich gevestigd heeft in Kashan. Zowel de bediening als het eten zijn uitstekend.

Na het eten gaan we op stap. Er zijn hier enkele prachtige burgerpaleizen voor toeristen opengesteld. De namen daarvan heb ik helaas niet meer paraat. We lopen hier wat rond en genieten van de bouwkunst. Daarvoor hoef je geen bouwkundige scholing gehad te hebben. Na al die moskees is dit net weer even anders en dat is genoeg om weer met verbazing rond te kijken. De camera maakt overuren.

En daarmee is de rest van de middag gevuld. Een bijzonder warme nacht volgt, de hitte in het hotel is gruwelijk, de ventilatie is slecht. Sommigen besluiten halverwege de nacht op de gang te gaan liggen.